Fra søppel til kunst – Kristiansand Chamber (28.10.2015)

Kunstneren Tove Hertzberg har laget kunst av søppel. Resultatet får du se 12.november. Da åpner kunstutstillingen «Returkunst – Med lyden av gjenvinning» oppe i lokalene hos Returkraft.

Bildetekst: Tove Hertzberg fotograferer til sitt prosjekt på Returkraft.

Hertzberg lager utsmykkinger til arbeidsplasser for å skape en tilhørighet og stolthet på arbeidsplassen. Dette har hun nå gjort sammen med forbrenningsanlegget Returkraft.

– Returkraft er en fabrikk bestående av stål, søppel og støy, men samtidig en bedrift med høy bevissthet rundt egne verdier. Derfor er dette en bedrift som det er veldig spennende å jobbe med, sier Tove Hertzberg.

Når Hertzberg forbereder sitt arbeid, setter hun seg meget godt inn i bedriftens virke. Jobber veldig tett på og på alle nivåer i bedriften. Helt i fra «gutta på gulvet» og opp til ledergruppen.

– For at jeg skal kunne gi et best mulig resultat er det avgjørende for meg å finne ut hva det hele dreier seg. Jeg må ta absolutt alle på alvor. På den måten får de ansatte en stolthet for eget arbeid, sier Hertzberg videre.

Søppel er for mange noe ekkelt, men etter dypdykk i bedriften klarte Hertzberg å skape dette om til noe vakkert. Hun har gjort søppelet om til lotusblomster.

Fra Søppel til Lotusblomst.

– Jeg ønsket å finne noe vakkert. Og i min studie av «søppel-grabben» som kontinuerlig jobber med å blande avfallet og fylle opp brennkammeret, kom ideen med å snu kloa med søppel og gjøre den om til en blomst. Da ble selve aktiviteten et symbol på vekst. Søppelet ble en vakker lotusblomst, sier kunstneren.

Returkraft er veldig fornøyd med samarbeidet.

– Vi er en bedrift som setter verdiene våre høyt, og vi ønsket en utsmykning som skulle underbygge dem. Det synes vi Tove har gjort på en fantastisk flott måte. Der vi så en grabb full av avfall så hun en blomst som åpnet seg, sier Odd Terje Døvik, administrerende direktør hos Returkraft.

– Toves bilder henger nå på veggen i kantina vår, og skaper engasjement, trivsel og stolthet hos våre medarbeidere. De fargelegger rommet på mer enn én måte! At hun nå vil bruke prosesshallen som utstillings- og konsertlokale er selvsagt ekstra stas. Vi har tidligere hatt danseforestillinger ute i anlegget, men dette er første gang vi kombinerer musikk og billedkunst. Så vi gleder oss til forestillingen, og håper mange vil komme for å se og høre, avslutter Døvik.

Det er et gratisarrangement, og det vil også være konsert med studenter fra rytmisk linje ved Universitetet i Agder.