Har du vært i Nilen?

Har du vært i Nilen? Da mener jeg den Nilen som snor seg rundt glattslipte svaberg og knatter utenfor Lillesand. Der sjekter ligger på rekke og rad. Og hvor hytter og brygger er bygget både her og der. Og på smeigedager kan du høre latter og sang av barn som bader i vannet. For det finnes en Nilen i Egypt, det vet vi men det finnes også en i Lillesand. Og de to, har en ting til felles.

For fra Egypt kom det en gang en kvinne ombord på et skip som seilte til Norge. Det var en mann i fra Kristiansand som hadde hentet hjem sin store kjærlighet til Sørlandet. Og som skulle sørge for at det ble en Nilen i Lillesand.

Men historien starter et annet sted. Det var krig og en ung soldat i fra Kristiansand seilte i tjeneste. Og havet tok denne staute karen fra Kristiansand til Port Said i Egypt. Her ble han hodestups forelsket i den kongelige frisørs, datter. Hun het Rina og vokste opp med tjenere og omgikk de kongelige. Men det var den kjekke mannen fra Norge som fikk henne til å reise i fra familie og luksus, til utedo og leilighet i Gyldensløvsgate i Kristiansand.

Han eide en liten jordlapp på Furuøya, som en gang ble hans for bare 350 kr. Her bygget de opp sitt lille landsted. Og Rina satte så stort preg på stedet at det etterhvert ble endret navn fra Kalvøysund til Nilen. Det er derfor dette stedet nå heter Nilen. Oppkalt etter den vakre kvinnen som kom i fra Egypt.

Og slik kan havet mellom oss, føre oss sammen. Historier oppstår og lever et eget liv så lenge noen forteller dem videre. 

.

.

Historiefortelling, hvorfor er det viktig?

Se her: Kunstprosjekt